Dijital içerik dünyası, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde buluştu. Vadi’de yer alan Dijital Animasyon ve Oyun Kümelenme Merkezi (DIGIAGE) 11 Eylül’e kadar 51 ülkeden oyun tasarımcılarını ağırlayacak. Uluslararası düzeyde 600 katılımcıya ev sahipliği yapacak DIGIAGE Oyunla Gelecek Yaz Kampı’nda oyun geliştiriciler çadırlarda kalarak hem üretim yapacak hem eğlenecek. Çevrim içi katılımın da mümkün olduğu kamp; oyun tasarımcılarının yanı sıra yazılımcılar, dijital sinema ve animasyon film üreticileri, senaristler gibi ekosistemin birçok bileşeni bir araya getiriyor.
Türk oyun geliştirme ekosistemine destek vermek amacıyla kurulan DIGIAGE, düzenlediği kamplarla sektöre insan kaynağı kazandırmayı, kamu ile sektör arasında köprü olmayı ve oyun stüdyolarının gelişimine katkı sunmayı hedefliyor. Online olarak yapılan DIGIAGE’in kış kampının ardından bu kez hibrit formatta DIGIAGE Oyunla Gelecek Yaz Kampı gerçekleştiriliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde 11 Eylül’e kadar Bilişim Vadisi’nde devam edecek yaz kampı, dünyanın her yerinden oyun geliştiricileri vadide buluşturdu.
Tüm dünyadan online katılım başvurusu alınan kampa, 51 ülkeden 72 oyun tasarımcısı katıldı.
Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, Dijital animasyon ve oyun ekosistemini geliştirme amaçlı olarak 2019’dan bu yana DIGIAGE kampları düzenlediklerini belirterek “Katılımcılarımız, 10 gün boyunca oyun geliştirme, grafik tasarımı ve senaryo üretimi alanlarında eğitim alacaklar. Son gün yapacağımız demoday ile girişimci adaylarımızı yatırımcılarla buluşturacağız.
Hedefimiz önümüzdeki yıllarda çok daha fazla oyun geliştiricisini Türkiye’nin Bilişim Vadisi’nde DIGIAGE Yaz Kampları’nda buluşturmak.
Yani takımlar aslında sadece farklı şehirlerden ve sadece aynı şehirdeki farklı insanlardan değil uluslararası konseptle beraber bir araya gelmiş, sadece multi disipliner değil multi kültürel takımlar haline gelmiş olacak.” dedi.
Oyun ekosistemindeki yaklaşık 600 yazılımcı, tasarımcı, senarist, yayıncı, öğrenci, reklamcı ve yönetici kampta yer alıyor. Global iş birliği anlayışı ile fiziki ve online olarak bir araya gelecek olan tasarımcılar, 10 günlük kamp boyunca projelerini tasarlayarak uluslararası jüriye sunacak. Oyun Senaryosu-Metin, Oyun Karakter Tasarımı-Grafik Animasyon ve Oyun Mekaniği-Yazılım olmak üzere üç kategoride üretim yaparak kendilerini gösterecek.
HyperCasual oyunlar başta olmak üzere midcore ve consol projeleri ile metaverse, blokchain, NFT ve VR oyun projeleri gibi yeni nesil içerik fikirleri de kampta hayat bulacak. Yaklaşık 50 takım, 70’in üzerinde oyun tasarlaması beklenen kampta takımların ortaya çıkardıkları yeni oyun fikirlerinden bazıları DIGIAGE tarafından desteklenecek. Bu fırsatlar sayesinde uluslararası bağlantı ve iş gücü paylaşımı sağlanacak. Türkiye’nin dünyaya sunduğu oyun üretim gücünü büyüyecek ve tasarım ihracatı imkanları ortaya çıkacak. Yeni stüdyolar ortaya çıkmasına imkan verecek.
Kampa katılan gönüllüler ve üniversitelerin dijital oyun tasarımı bölümü öğretim görevlileri, program sürecinde yüz yüze ve online olarak tasarımcıların sorularına cevap verecek. Katılımcıların yaptıkları tasarımlar hakkında yorumlar yaparak içeriklerini geliştirmelerine yardımcı olacak. Katılımcı, çadırlarda kalarak hem eğlenecek hem de üretecek.